W ramach naszej kampanii Klimat dla Rolników zorganizowaliśmy razem Fundacją EkoRozwoju z Wrocławia wydarzenie pod tytułem: „Dzień Rolnictwa Wspieranego Społecznie”. Obyło się ono 24 maja w ramach EkoJarmarku, organizowanego przez Fundację Ekorozwoju od ponad 12 lat. EkoJarmark to jedna największych w Polsce cyklicznych imprez promujących produkty ekologiczne i lokalne oraz zrównoważone rolnictwo.

Prezentacje lokalnych przetworów

Prezentacje lokalnych przetworów

Całe wydarzenie składało się warsztatów, prezentacji i degustacji lokalnych produktów oraz spotkania dyskusyjnego dotyczącego miejskich ruchów konsumenckich, jak kooperatywy spożywcze oraz model RWS – Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność.

W sobotnie południe uczestnicy wydarzenia mieli okazję wziąć udział w praktycznych warsztatach z ogrodnictwa miejskiego i dowiedzieć się, jak zmienić swój balkon w ogród warzywny i zielny. Lokalni rolnicy zaprezentowali, w jaki sposób korzystać z bogactw natury oraz przyrządzać własne przetwory – nalewki z ziół, sery, miody, wina oraz jak wypiekać chleb na zakwasie.

Jędrzej Cyganik z Wawelskiej Kooperatywy Spożyczej

Jędrzej Cyganik z Wawelskiej Kooperatywy Spożyczej

Spotkanie i dyskusja „Lokalna żywność – współpraca między rolnikami i konsumentami”.  przeznaczone było dla wszystkich chcących założyć własną grupę konsumencką, dowiedzieć się czym jest Rolnictwo Wspierane Społecznie (RWS) oraz w jaki sposób można pracować na rzecz zbliżenia rolników i konsumentów w miastach. Gośćmi spotkania byli: Justyna Zajączkowska (Łódzka Kooperatywa Spożywcza), Jędrzej Cyganik (Wawelska Kooperatywa Spożywcza) oraz Marta Szkaradkiewicz (RWS Poznań).

Kampania Klimat dla Rolników

Kampania Klimat dla Rolników

Ostatnim punktem programu był pokaz filmu „W sercu lokalności”, dotyczącego przykładów funkcjonowania modelu Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność w krajach Zachodnich.

Więcej o Rolnictwie Wspieranym Społecznie: Alternatywne systemy żywnościowe.