Rolnicy dzielą się swoimi doświadczeniami dotyczącymi zmian klimatu i mówią to tym, jakich działań oczekują od decydentów i społeczność międzynarodowej.

Zmiany klimatu stanowią coraz większy problem dla światowego sytemu żywnościowego, ale ich konsekwencje najbardziej dotykają ubogich rolników w krajach globalnego Południa. Niedostatek wody, wzrost temperatury i nieregularne opady – to tylko część problemów, z jakimi borykają się rolnicy z powodu zmian klimatycznych, które wpływają negatywnie na plony, stan ekosystemów i dochody gospodarstw.

W prezentowanym poniżej krótkim reportażu (w języku angielskim), nagranym w czasie konferencji klimatycznej ONZ w grudniu 2014 roku w Limie, rolnicy z Indii, Kenii i Peru opowiadają o swoich doświadczeniach związanych ze zmianami klimatu. Zachęcamy do obejrzenia, aby dowiedzieć się, jakie metody radzenia sobie ze skutkami zmian klimatycznych stosują rolnicy w krajach globalnego Południa oraz jakie działania, według nich, powinni podjąć decydenci, aby zabezpieczyć przyszłość światowej produkcji żywności.
 

 
Źródło: CCAFS