W kontekście zbliżającego się szczytu klimatycznego ONZ – COP19, który odbędzie się w dniach 11-22 listopada 2013 r. w Warszawie, prezentujemy najnowszy raport organizacji Oxfam na temat wpływu zmian klimatu na przyczyny głodu na świecie. Polska wersja publikacji została przygotowana przez Oxfam we współpracy z Polską Zieloną Siecią i Polską Akcją Humanitarną.

Raport ostrzega, że gorący świat to głodny świat i pokazuje, jak brak odpowiedniej reakcji na zmiany klimatyczne wpływa na wszystkie aspekty bezpieczeństwa żywnościowego. Zmieniający się klimat już teraz stanowi realne zagrożenie dla walki z głodem, a wszystko wskazuje na to, że sytuacja będzie się pogarszać.

Zmiany klimatyczne, których konsekwencją jest coraz bardziej ekstremalna i zmienna pogoda, zagrażają produkcji i dystrybucji żywności. Ograniczają zdolność człowieka do zdobywania żywności, niszcząc źródła utrzymania i destabilizując ceny, oraz negatywnie wpływają na odżywianie się, szkodząc ludzkiemu zdrowiu i przyczyniając się do spadku jakości produkowanej żywności.

Dokument wskazuje, jak można odwrócić te skutki poprzez podjęcie natychmiastowych działań zmierzających do uniknięcia pogłębiania się zmian klimatu oraz naprawy i wzmocnienia naszego wadliwego systemu żywnościowego.

Raport można pobrać tutaj (kliknij, aby pobrać PDF – 1.6 MB) lub przeczytać poniżej.

Zachęcamy do lektury!