webinar_baner

Czy zastanawiasz się czasami, co jest nie tak ze współczesnym modelem produkcji i dystrybucji żywności? Czy chcesz dowiedzieć się, co możemy zrobić jako rolnicy, konsumenci i obywatele, by stworzyć system przyjazny dla klimatu i nas wszystkich? Jeśli te sprawy nie są Ci obojętne, dołącz do naszych webinarów “Żywność – Klimat – Współpraca”!

W okresie miesiąca, od 14 grudnia do 20 stycznia, zaprezentujemy 6 internetowych wykładów, do poprowadzenia których zaprosiliśmy czołowych polskich ekspertów i praktyków. W trakcie webinarów dowiesz się, jakie są naukowe dowody na zmiany klimatu, czym jest permakultura i jak można ją zastosować w uprawie ziemi, jak wprowadzać odnawialne źródła energii w gospodarstwach, jak może wyglądać współpraca między rolnikami i konsumentami, czym jest demokracja deliberacyjna. Naszym ekspertom będzie można zadać pytania na zakończenie każdego wykładu.

Śledź stronę wydarzenia na FB: www.facebook.com/events/1019992621392300 Dla uczestników mamy niespodziankę!

Webinary są bezpłatne, ale liczba miejsc jest ograniczona. Wszystkich zainteresowanych prosimy o rejestrację na poszczególne wykłady. Osoby zarejestrowane będą miały zagwarantowaną możliwość uczestnictwa. Link dostępowy do każdego webinaru osoby zarejestrowane otrzymają e-mailem. Pojawi się on także na profilu wydarzenia na godzinę przed rozpoczęciem wykładu. 

Tematy wykładów i linki do rejestracji:

1. Zmiany klimatu – w jakim miejscu jesteśmy i dokąd zmierzamy?
prof. dr hab. Jacek Piskozub
14.12.2015 (poniedziałek), godz. 18.30-20.00
Rejestracja: http://klimat.evenea.pl

2. Permakultura – podstawy i jej praktyczne zastosowania w dobie zmian klimatu
Wojciech Górny
16.12.2015 (środa), godz. 18.30-20.00
Rejestracja: http://permakultura.evenea.pl

3. Energia odnawialna na terenach wiejskich – korzyści i przyszłość
dr inż. Alina Kowalczyk-Juśko
12.01.2016 (wtorek), godz. 18.30-20.00
Rejestracja: http://oze.evenea.pl

4. Kooperatywy spożywcze i spółdzielnie zmieniają świat
Nina Józefina Bąk
14.01.2016 (czwartek), godz. 18.30-20.00
Rejestracja: http://kooperatywy.evenea.pl

5. Rolnictwo Wspierane przez Społeczność – czym jest i jak się zaangażować?
Julia Olszewska
18.01.2016 (poniedziałek), godz. 18.30-20.00
Rejestracja: http://rolnictwo.evenea.pl

6. Co zrobić, by chronić klimat? Jakiego systemu potrzebujemy?
dr Marcin Gerwin
20.01.2016 (środa), godz. 18.30-20.00
Rejestracja: http://zmianasystemu.evenea.pl

Prowadzenie: Emilia Ślimko, Lena Guzik
Organizator: Polska Zielona Sieć
Partnerzy webinarów: Akademia Bosej Stopy, Kooperatywa Dobrze
Patronat medialny nad webinarami objął portal internetowy o zmianach klimatu ChronmyKlimat.pl

Wykładowcy:
prof. dr hab. Jacek Piskozub – fizyk morza, pracownik Zakładu Dynamiki Morza w Instytucie Oceanologii Polskiej Akademii Nauk w Sopocie.

dr inż. Alina Kowalczyk-Juśko – doktor nauk rolniczych, adiunkt na Wydziale Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Zajmuje się odnawialnymi źródłami energii, szczególnie produkcją biogazu w oparciu o różne substraty pochodzące z rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. Jest współautorką licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych.

Wojciech Górny – z wykształcenia ichtiolog, z zawodu informatyk, miłośnik permakultury, absolwent dwóch kursów projektowania permakulturowego, uczeń Geoffa Lawtona. Wolne chwile spędza budując permakulturowe siedlisko w sercu Puszczy Bolimowskiej. Prowadzi Permakulturowe Forum Dyskusyjne Permisie.pl oraz grupę Permakultura Warszawa na Facebooku.

Nina Józefina Bąk – liderka Kooperatywy Dobrze w Warszawie. W sklepie kooperatywy pracuje na stanowisku ds. zaopatrzenia i kontaktu z dostawcami. Specjalizuje się w pracy na rzecz społeczności lokalnych.

Julia Olszewska – zaangażowana w tematykę Rolnictwa Wspieranego Społecznie – RWS (ang. CSA) od 2012 r., w którym odbyła kilkutygodniowy wolontariat w gospodarstwie AMAP w płd.-zach. Francji. Członkini pierwszego RWS w Polsce (RWS Świerże-Panki), a od 2014 r. członkini RWS Dobrzyń nad Wisłą. Koordynatorka projektu “Learning towards solidarity-based food systems” (2013-2015). Aktywnie animuje i promuje ruch RWS w Polsce.

dr Marcin Gerwin – specjalista ds. zrównoważonego rozwoju i partycypacji. Współzałożyciel Sopockiej Inicjatywy Rozwojowej, publicysta Dziennika Opinii. Z wykształcenia politolog, temat jego doktoratu to “Idea i praktyka kształtowania zrównoważonego rozwoju jako wyzwanie współczesnych przemian globalnych”. Autor książek “Żywność i demokracja. Wprowadzenie do suwerenności żywnościowej” oraz “Żywność przyjazna dla klimatu. I inne rozwiązania, dzięki którym możemy chronić klimat” (w przygotowaniu), wydanych przez Polską Zieloną Sieć.

Webinary “Żywność – Klimat – Współpraca” są częścią kampanii “Klimat dla rolników” Polskiej Zielonej Sieci, dofinansowanej ze środków Unii Europejskiej. Za treść webinarów odpowiada Polska Zielona Sieć i w żadnym stopniu nie może być ona postrzegana jako odzwierciedlenie stanowiska Unii Europejskiej.